Vormvrijontwikkelen.nl

Kleur bekennen. Voor effectieve klantcommunicatie.

Gepubliceerd op 28 augustus 2015 om 19:25

Mama Mia kinderopvang Bunnik wil graag nog beter communiceren met ouders. Hoe bereiken we dat? Met deze vraag kwam de directeur van het kinderdagverblijf bij Vormvrij Ontwikkelen. Ingeborg sprak óók met de vestigingsmanager en met de leidsters om vervolgens een workshop op maat te geven. Met praktische handreikingen kunnen de leidsters nu aan de slag.

Vraagstelling
Meten is weten, dus hield Mama Mia kinderopvang onlangs weer een klanttevredenheidonderzoek. Het toonde aan dat ouders tevreden zijn over de dienstverlening, met als verbeterpunt de communicatie tijdens het kind-ouder overdrachtsmoment. Mama Mia kinderopvang legde Vormvrij Ontwikkelen onder meer de volgende vragen voor: Hoe herken je aan de spreek- en lichaamsstijl van ouders welke informatie zij willen hebben. Hoe herken je de tekenen om een ouder juist zeer gedetailleerd of meer globale informatie over het kind te geven?

Vormvrij Ontwikkelen
Passend bij de gestelde vragen stelde Ingeborg van Vormvrij Ontwikkelen de Workshop Communicatie & communicatiestijlen samen waarbij gebruik wordt gemaakt van het Insights Discovery-methodiek en kaartspel.

Tijdens de workshop staat het leren én het ervaren door de deelnemers centraal middels praktijkvoorbeelden, rollenspel en (zelf)reflectie. Ze krijgen inzicht in welke persoonlijke voorkeursstijlen en communicatiestijlen er zijn worden zich bewust van de eigen persoonlijke voorkeurstijl. Deze communicatiestijlen zijn ingedeeld in kleuren zodat de deelnemers ook hun eigen kleur ontdekken. Het erkennen van de eigen stijl en communicatiekleur stelt de deelnemer in staat de stijl (en kleur) van een ander te herkennen en daarop in te spelen. Zij ervaren wat dit betekent voor henzelf en in de communicatie met anderen. Aan de hand van praktische oefeningen zien zij de verschillen in aanpak en leren met praktische handreikingen in te spelen op andere communicatie(kleur)stijlen.

 Beleving
Vestigingsmanager Fiola D. blikt terug op de samenwerking met Vormvrij Ontwikkelen: “Ingeborg heeft door haar enthousiasme en kennis over het onderwerp onze ogen geopend. Zij liet ons duidelijk de verschillende communicatiestijlen en persoonlijkheidsvoorkeuren en –kleuren zien. Het heeft ons tot nadenken gezet over wat voor persoon je bent en hoe je als persoon in relatie tot een ander staat. Ingeborg betrekt de deelnemers bij het uitbeelden van de verschillende communicatiestijlen, dat maakt dat je het ook echt ervaart.”


De deelnemers van Mama Mia kinderopvang waardeerden de workshop met een 8,3.


Een greep uit de reacties:

“Duidelijk inzicht gekregen hoe te kijken en luisteren naar de ander.”

“Het erg leuk is om te weten welke ‘kleur’ je past.”

“Ik vond het erg leerzaam en wil er graag meer van leren.”

“Leuke herkenbare onderwerpen en voorbeelden.”

“Ik ben super enthousiast en heb nieuwe inzichten over mijzelf.”

“Erg leerzaam.”

 

Publicatie van dit bericht is in overeenstemming én met goedkeuring van Mama Mia kinderopvang.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.