Vormvrijontwikkelen.nl

Les van de gatenkaas. Wanneer een gat vullen? Als het een kwaliteit versterkt!

Gepubliceerd op 13 november 2015 om 09:30

Vanuit welk principe leef jij? Eerst doen, dan hebben en dan zijn? Of een soortgelijk principe en dan omgekeerd: Eerst zijn, dan doen en dan hebben!

“Je bent een gatenkaas”, zei een vriendin tegen me. Ik hoor wat ze zegt. Alleen begrijp ik het niet. “Elke keer als jij een gat bij jezelf aantreft, volg je snel een cursus of opleiding en vul je dat gat op met kennis. Maar is al die vergaarde kennis je van nut?”, gaat ze verder. Haar boodschap dringt nog steeds niet tot mij door.

Jaren later verandert mijn bewusteloosheid langzaam in bewustwording en bewustzijn. Eindelijk begin ik te begrijpen wat mijn vriendin jaren geleden tegen me zei. Ik vergaar kennis, laat zien dat ik de stof beheers, behaal en heb een diploma. Met dat papier op zak voel ik me goed. Het geeft mij zelfvertrouwen. Opeens begin ik een patroon te herkennen in mijn manier van denken.

Denken iets niet te kunnen. Iets niet te weten. Of denken geen betekenis te hebben voor een ander. Dit zijn drie elementen die te maken hebben met het wel of niet hebben van zelfvertrouwen. Ook bekend als de drie poten van de kruk van zelfvertrouwen.

Kan het anders? Ja zeker! Dat ervaar ik wanneer ik kennis maak met een soortgelijk principe. Dat gaat uit van eerst ZIJN. Dan DOEN. Dan HEBBEN. Vanuit wie ik ben iets doen of ondernemen? Ik ben nieuwsgierig of en hoe dit voor mij werkt. Zodra ik ermee experimenteer merk ik gelijk: dit werkt!

Het (her)kennen van mijn talenten en kwaliteiten geeft mij zelfvertrouwen. Ik weet dat ik iets kan betekenen voor anderen. Dat ik voldoende ervaring, kennis en kunde heb opgebouwd en blijf opbouwen. Mijn zijn heb ik in de loop der jaren op een positieve manier weten in te vullen. Dit geeft mij kracht. Vanuit die nieuw ontdekte kracht durf ik uit te spreken dat "inkoop sec mijn toekomst niet meer is". Ik start met het invullen van doen. Oké, ik ga toch weer kennis vergaren, want ik rond een post-hbo Master in Essentieontwikkeling af met een diploma. Ook accrediteer en certificeer ik me voor twee methodes, Insights Discovery en TMA (Talenten Motivatie Analyse), om persoonlijke voorkeuren, drijfveren en talenten te duiden. Vervolgens start ik mijn eigen onderneming Vormvrij Ontwikkelen.

Het verschil? Ik handel vanuit kracht en blijf in verbinding met mijzelf. Ik doe vanuit zelfvertrouwen. Nu bundel ik mijn kracht samen met anderen in mijn netwerk. We creëren, groeien en ontwikkelen samen. Wat een mooie ervaring om te hebben.

Vanaf dat moment vul ik ‘de gaten in mijn kaas’ alleen op als het een andere kwaliteit in mij versterkt. Ik durf nu ook een gat een gat te laten zijn. Ze maken dat ik ben wie ík ben.

Visie Vormvrij Ontwikkelen
Mijn visie is dat bedrijven die in staat zijn hun medewerkers te laten worden wie ze zijn, potentieel benutten van teams en daarmee de denk-, innovatie- en werkkracht van organisaties vergroten.

Als geaccrediteerd Insights Discovery Practitioner vergroot ik met behulp van Insights Discovery het zelfinzicht en daarmee het Zelf-Bewust-Zijn. Ook bied ik instrumenten aan om te komen tot persoonlijke, team en leiderschaps-ontwikkeling. Insights Discovery maakt gebruik van een unieke kleurentaal om zelfinzicht, effectieve interacties en organisatieontwikkeling te bevorderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.